Typografeio.blogspot: Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει!

Ένα blog στην υπηρεσία των εργαζομένων στις γραφικές τέχνες

Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, τα blogs έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Σήμερα η σημασία και η επιρροή τους αυξάνεται ραγδαία.

Εδώ και αρκετό καιρό άγκουγα σε συζητήσεις να αναφέρεται ένα blog που είχε αναρτήσει διάφορα νέα και σχόλια. Άλλοι εκνευρίζονταν και άλλοι γελούσαν, με ένα ίχνος αγαλλίασης, μιας και κάποιος φαίνεται ότι έλεγε αυτά που οι ίδιοι σκέφτονταν. Έψαξα και βρήκα τη διεύθυνση του blog, και μπήκα για να διαβάσω τις αναρτήσεις. Το μάτι μου έπεσε αμέσως στο εξής κείμενο: «Με το typografeio μπορούμε να επικοινωνούμε, μπορούμε να γράφουμε και να εκθέτουμε ελεύθερα ό,τι σκεπτόμαστε και ό,τι μας απασχολεί. Το typografeio είναι μεράκι, αγανάκτηση, οργή, θυμός και κυρίως είναι η φωνή όλων μας. Η έκφραση γι’ αυτό που νιώθουμε, για την κατάντια της τυπογραφίας και για τα λαμόγια που κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Το typografeio είναι το μόνο ελεύθερο βήμα, το μόνο κοινό σημείο συνάντησης για όλους μας πανελλαδικά.» Αυτό διάβασα και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ελεύθερο βήμα; Κατάντια της τυπογραφίας; Λες; Διάβασα τις αναρτήσεις και τα σχόλια. Είδα διάφορες και κάποιες φορές αντικρουόμενες απόψεις. Είδα καυστικά, και κάποιες φορές υπερβολικά, σχόλια.

Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον ως εγχείρημα και αποφάσισα να ζητήσω συνέντευξη. Μου έκανε εντύπωση ότι ο administrator, το άτομο δηλ. που διαχειρίζεται το blog, απάντησε σχεδόν αμέσως στο mail μου και δέχτηκε να μου παραχωρησει μία συνέντευξη.

Ερ: Πότε ξεκίνησε το blog και από ποιούς;

Απ: Το typografeio ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 από τρεις τυπογράφους  και  έναν  βιβλιοδέτη. Αργότερα μας βοήθησαν  και άλλοι συνάδελφοι. Την ιδέα για τη δημιουργία του typografeio μας την έδωσε ένας  τυπογράφος  ο οποίος εξέφρασε και δημοσιοποίησε  επώνυμα τις θέσεις  του  και  τις αντιρρήσεις του στο ΣΕΜΕΕ για την ΣΣΕ 2008. Αυτή η επιστολή του συναδέλφου ήταν και η πρώτη μας ανάρτηση.

Ερ: Ποιός ήταν ο στόχος σας τότε; Θεωρείτε ότι τον έχετε πετύχει σήμερα;

Απ: Ο στόχος μας είναι η ενημέρωση και η συμμετοχή όλων. Οι γραφικές τέχνες ήταν ο μόνος κλάδος που δεν είχαμε ένα κοινό σημείο συνάντησης και άμεσης επικοινωνίας πανελλαδικά. Όπου, ο καθένας θα μπορούσε εύκολα, χωρίς λογοκρισία και περιορισμούς να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του, τα προβλήματα  και να ενημερωθεί. Η άμεση ανταπόκριση και η συμμετοχή όλων με σχόλια, email και αναρτήσεις μας έδωσε το θάρρος να συνεχίσουμε. Το typografeio έχει να δώσει ακόμα πολλά μια και είναι μικρό το χρονικό διάστημα που ο κλάδος έχει μάθει σχετικά με την ύπαρξη του. Έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των επαγγελματιών και των εργαζομένων, έχει δεχτεί πάνω από 100.000 (εκατό χιλιάδες) επισκέψεις, και είναι το πρώτο μέσο ενημέρωσης και πληροφόρησης για τις γραφικές τέχνες  με πληθώρα θεμάτων.

Ερ: Πού βρίσκετε τις πληροφορίες για τα θέματα που γράφετε στο blog;

Απ: Είμαστε ‘παντού’. Για ό,τι δεν γνωρίζουμε φροντίζουν όλοι να μας ενημερώνουν, εργοδότες, εργαζόμενοι και προμηθευτές. Ο κλάδος είναι σε αδιέξοδο, θέλει πληροφόρηση και ψάχνει τρόπους να εκφραστεί, όχι μόνο για τα εργασιακά αλλά και για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και την δυστυχία που θέλουν να μας επιβάλουν.  Θέλει να αντιδράσει, να φωνάξει. Πρέπει να γίνουμε πιο ενεργοί, πιο αποφασιστικοί.  Το typografeio είναι η φωνή όλων μας.  Δεν πρέπει ποτέ ο κλάδος να αμφισβητήσει τη δύναμη του.

Ερ: Γιατί κρύβεστε πίσω από την ‘ανωνυμία’;

Απ: Τo typografeio δεν είναι ανώνυμο, και ποτέ δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να κρυφτούμε και να το θέλαμε δεν θα ήταν δυνατόν.  Όλοι ξέρουμε ότι, αν κάποιος θιχτεί, μπορεί άμεσα να βρει ποιος ευθύνεται και να στραφεί εναντίον του. Τέλος, υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες, και επιτρέπουν για συγκεκριμένους λόγους την άρση του απορρήτου. Πολλοί συνάδελφοι μας στέλνουν αναρτήσεις επώνυμα και με τηλέφωνο. Εμείς επιλέγουμε να μπαίνουν μόνο τα αρχικά του ονόματός τους γιατί ο οιοσδήποτε διαφωνήσει με τα γραφόμενα θα μπορούσε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να τους κάνει να σιωπήσουν ή για εκφοβισμό και να τους ‘τρέχει’ στα δικαστήρια για τα επόμενα 10 χρόνια. Το typografeio είναι ένα ελεύθερο μέσον έκφρασης και ιδεών και έτσι πρέπει να μείνει. Γράφουμε γιατί αφουγκραζόμαστε ανθρώπινα  τους ‘ήχους’ της τυπογραφίας  και έχουμε ευαισθησίες. Το typografeio είναι ελεύθερο και αυτή είναι η μεγάλη του δύναμη, άρα ελεύθερη επιλογή. Όχι όμως ασυδοσία και αυτό εξαρτάται από την διαχείριση. Είναι σημαντικό το να καταλάβουμε ότι το typografeio δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά τα θέματα που καλύπτονται και τον τρόπο που παρουσιάζονται. Και αυτή η πολυφωνία είναι ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του.

Ερ: Ποιό είναι το μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη σας, πρόβλημα στο χώρο μας σήμερα;

Απ: Τα προβλήματα όλοι λίγο πολύ τα γνωρίζουμε και αναφερόμαστε συνεχώς σε αυτά. Δεν μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε σε μεγάλα και μικρά, ούτε θα ήταν δυνατόν να τα απαριθμήσουμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλα μαζί φτιάχνουν ένα παζλ το οποίο ευθύνεται για την σημερινή πραγματικότητα. Ένα απλό παράδειγμα είναι η εισαγόμενη τυπογραφία από Τουρκία, Βουλγαρία κ.α. Οι ελληνικές επιχειρήσεις φτιάχνουν τεράστιες ποσότητες εντύπων και συσκευασιών στα γειτονικά μας κράτη, στερώντας όλο αυτό τον όγκο εκτυπώσεων από τους Έλληνες τυπογράφους και πρώτων υλών από τους προμηθευτές. Και μετά μιλάμε για ανεργία και απολύσεις!!!

Ερ: Τί έχετε να προτείνετε για τη λύση του;

Απ: Μέσω των συνδικαλιστικών μας αντιπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων, να κάνουμε παρεμβάσεις, να πιέσουμε για να εμποδίσουμε την εισαγόμενη τυπογραφία.  Ακόμα, πολύ απλά να γίνει μια καμπάνια και σε αυτό να βοηθήσουν οι πάντες για να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνετε τους Έλληνες επιχειρηματίες. Να βγούμε ανοιχτά, να φωνάξουμε για το πρόβλημα. Σίγουρα θα βρεθούν και αρκετά ΜΜΕ να βοηθήσουν. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε. Εάν αυτό το ερώτημα το θέσουμε σε όλους τους συναδέλφους θα βρεθούν δεκάδες άλλοι τρόποι και προτάσεις. Όσο βλέπουμε με απάθεια τις γραφικές τέχνες να βουλιάζουν, το σίγουρο είναι ότι θα μας παρασύρουν όλους στο βυθό. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό μια προσπάθεια να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου και τα σωματεία, όχι μόνο οι διοικήσεις, αλλά και όποιος άλλος θέλει. Να μιλήσουμε, να ακουστούν όλες οι απόψεις, να μπουν κάποιοι κανόνες. Δεν έχει σημασία εάν δεν συμφωνήσουμε σε όλα. Αυτό που κρατά στάσιμο τον κλάδο είναι η έλλειψη ιδεών και επικοινωνίας.

Ερ: Διάφοροι σας καταλογίζουν εμπάθεια. Τί έχετε να τους απαντήσετε;

Απ: Το typografeio είναι για τον καθένα ένα μεγάλο βήμα για να ακουστεί η άποψή του.

Επιμένουμε σε κάποια θέματα γιατί δεν παίρνουμε απαντήσεις. Αυτό δεν είναι εμπάθεια.

Σε κάποιους δεν αρέσουν τα γεγονότα που αποκαλύπτουμε. Ο κλάδος στην Ελλάδα πάσχει από τα ίδια πράγματα που πάσχει και ο νεοέλληνας σήμερα: υπερεγώ, καθέδρας απόψεις, χαβαλές, προχειρότητα, λαϊκισμό… Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Το μόνο που ζητάμε είναι απαντήσεις. Δυστυχώς κανένας από την Τυποεκδοτική, το ΣΕΜΕΕ,  την Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων και την Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου δεν είχε το θάρρος να δώσει μια απάντηση έστω και ανώνυμα σε όσα έχουμε γράψει. Η θέση μας σε όλα τα θέματα είναι ξεκάθαρη και την εκθέτουμε ανοικτά. Όποιος διαφωνεί μαζί μας μπορεί ελεύθερα και άμεσα να εκθέσει και τη δική του άποψη και ας κρίνουν οι αναγνώστες. Ζητούμε τον διάλογο και δεν μασάμε τα λόγια μας για να γίνουμε αρεστοί.

Ερ: Από ό,τι έχω διαβάσει, τελευταόα ασχολείστε με το καυτό θέμα των απολύσεων. Έχετε σκεφτεί ποτέ τη θεση των εργοδοτών; Εσείς, τί θα αντιπροτείνατε;

Απ: Είτε είσαι εργοδότης και κλείνεις την επιχείρηση σου, είτε είσαι εργαζόμενος και απολύεσαι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, χάνεις την εργασία σου. Για τους εργοδότες είναι χειρότερα τα πράγματα. Εάν δεν μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε επιταγές, προμηθευτές και κράτος, εκτός όλων των άλλων πάνε και φυλακή. Κάθε επιχείρηση γραφικών τεχνών που κλείνει, κάθε εργαζόμενος που απολύεται είναι ζημιά για όλους. Πρέπει επιτέλους να καθίσουμε εργοδότες, εργαζόμενοι και προμηθευτές στο ίδιο τραπέζι. Να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, να βρούμε την αιτία, να γίνουν προτάσεις. Να πετάξουμε έξω από τον κλάδο τους αεριτζήδες που έχουν γεμίσει με χρέη την αγορά. Να σταματήσουμε να ευτελίζουμε τις τιμές, πολλές φορές και κάτω του κόστους, για να πάρουμε τον πελάτη. Το μεγαλύτερο έξοδο για κάθε εκτύπωση είναι το χαρτί. Να συνεννοηθούμε για μαζικές αγορές χαρτιού και να πιέσουμε τους χαρτεμπόρους να μειώσουν την τιμή. Στο χέρι μας είναι.

Να σταματήσουν τα τυπογραφεία να διαφημίζονται στους πελάτες τους γράφοντας στις προσφορές τους το απαράδεκτό ‘Η μακέτα δωρεάν’, γιατί έτσι θίγουν μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων. Η σχεδίαση που κάνουν στα έντυπα είναι για τα σκουπίδια, δεν είναι από επαγγελματία, συνήθως ο γραφίστας είναι ο ίδιος ο τυπογράφος ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο και μετά απορούν γιατί δεν ξαναβλέπουν τον πελάτη. Η κατάσταση δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Λύσεις υπάρχουν κάπου στην μέση. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Ακόμα και ένα μικρό τυπογραφείο να σωθεί, ακόμα και μια απόλυση να αποτραπεί, θεωρούμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία.

Ερ: Συχνά-πυκνά ασχολείστε στο blog με την Τυποεκδοτική. Θέλετε να μας πείτε τί γίνεται εκεί;

Απ: Και εδώ οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέτουμε συνεχώς μια απλή ερώτηση και απάντηση δεν παίρνουμε: Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;

Η Τυποεκδοτική δεν είναι ένα ακόμα μεγάλο τυπογραφείο όπως τόσα άλλα. Ανήκει σε κόμμα, που βρίσκεται μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το ΚΚΕ. Ένα κόμμα που είναι στη βουλή όπως το ΚΚΕ και που ψηφίζει νόμους, είναι παράλογο και παράνομο να έχει δικές του εμπορικές επιχειρήσεις. Μας ανταγωνίζονται με πολιτικά και κομματικά μέσα, παίρνουν όλες τις δουλειές αδιαφορώντας για την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση που οδηγούν τις γραφικές τέχνες. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Εμείς δεν επιβιώνουμε με εισφορές, κουπόνια, οικονομικές ενισχύσεις, κόκκινα μεροκάματα απευθείας αναθέσεις και κρατικές επιδοτήσεις…   

Ερ: Έχετε δεχτεί ποτέ απειλές ή μηνύσεις λόγω της καυστικής γλώσσας των κειμένων σας;

Απ: Μας έχουν κάνει καταγγελία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, Λεωφ. Αλεξάνδρας 173 στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Και μηνυτήρια αναφορά. Ενημερωθήκαμε με email (μη δημοσιεύσιμο). Δεν μας δόθηκαν στοιχεία για τους καταγγέλλοντες. Για τρεις μήνες η Google μας είχε μπλοκάρει την ελεύθερη πρόσβαση στο typografeio. Οποιαδήποτε ενέργεια και να κάναμε ή εάν άλλαζε η IP έπρεπε να πληκτρολογούμε συγκεκριμένους κωδικούς. Ενημερωθήκαμε και από την Google για το τι ακριβώς συμβαίνει. Γνωρίζουμε από πού προέρχονται οι καταγγελίες, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το ανακοινώσουμε. Μετά τον έλεγχο που έγινε στο typografeio, η απάντηση ήταν ότι κάνουμε κριτική και εκφράζουμε τις απόψεις μας. Πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας τύπου και χάρτου με μέλη του ΔΣ επισκέπτονταν τα τυπογραφεία του Πειραιά και της Αθήνας για να μάθουν ποιοι είναι η διαχειριστές του typografeio που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις πρακτικές τους. Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι μιλούσαν με έναν εκ των διαχειριστών. Τα απειλητικά email δεν αξίζει να τα αναφέρουμε. Το typografeio τους ξάφνιασε, γιατί ο κλάδος απέκτησε φωνή, ενημέρωση και άρχισαν να γράφονται γεγονότα που όλοι τα γνωρίζαμε και κανείς δεν τολμούσε να τα πει. Τολμήσαμε να ενοχλήσουμε κάποιο κόμμα και τις ιερές του οικονομικές και πολιτικές μπίζνες εις βάρος του κλάδου. Τολμήσαμε να ζητήσουμε απαντήσεις από τους συνδικαλιστικούς μας εκπροσώπους, να αμφισβητήσουμε τις επιλογές τους.

www.typografeio.blogspot.com

Filed Under: FeaturedΣυνεντεύξεις

Tags:

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply

Current day month ye@r *