To 63% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι παγιδευμένες στον «Ψηφιακό Μεσαίωνα», ενώ οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις συνέπειες των τεχνολογικών αλλαγών υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστούν μέχρι το 2020.
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουμε βιώσει περισσότερες αλλαγές στις επιχειρήσεις χάρη στην τεχνολογία από ό, τι σε οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Θα συνεχιστεί αυτή η αλλαγή;
Το Economist Intelligence Unit αποφάσισε να μάθει. Έτσι, διεξήγαγε μία έρευνα σε 567 στελέχη σε 20 τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις προσδοκίες τους για τις συνέπειες της μελλοντικής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ναι, αναμένονται περαιτέρω αλλαγές μέχρι το 2020.
Για πολλούς ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον. Πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει σημαντικά άλματα προς τα εμπρός όσον αφορά την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα, τις πελατειακές σχέσεις και πολλούς άλλους τομείς της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη πλευρά πάνω από το ένα τρίτο (37 τοις εκατό) των ηγετών πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με την τεχνολογία και θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Το ένα τρίτο των IT ηγετών της βιομηχανίας πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους θα εξαφανιστούν εντελώς, ενώ έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι πολλές από τις βιομηχανίες στις οποίες δραστηριοποιούνται θα μεταβληθούν σημαντικά μεταξύ του τώρα και του 2020, έχοντας μικρή ομοιότητα με το σήμερα.
O Ντέιβιντ Μικς, αντιπρόεδρος του τμήματος Operations της Ricoh Europe, δήλωσε: «Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις του 2020 θα είναι εκείνες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία των διαδικασιών. Το κλειδί για την οικοδόμηση μιας πιο ευέλικτης επιχείρησης, που να είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τις αλλαγές, είναι να διαθέτει την κατάλληλη υποδομή ώστε να τη διαχειριστεί με επιτυχία. Οι επιχειρηματίες ηγέτες πρέπει να αναρωτηθούν: οι υποδομές πληροφοριών στο εσωτερικό των επιχειρήσεών τους είναι κατάλληλα οργανωμένες για το μέλλον; Κατανοώντας τον τρόπο που οι κριτικής σημασίας για την επιχείρηση πληροφορίες συνδέονται σε ολόκληρη την επιχείρηση, μία εταιρία μπορεί να δημιουργήσει ξανά τις διαδικασίες της για να εξασφαλίσει ότι μεγιστοποιεί την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εργαζομένων και μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των πελατών».
Ο ρόλος των CIO στις επιχειρήσεις
Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρηματίες δεν είναι πλήρως εξοπλισμένοι για την ψηφιακή εποχή, αφού το 63% λένε ότι απέχουν πολύ ακόμα από την ψηφιακή μεταμόρφωση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που χρηματοδόρησε η Ricoh*. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (το 83%) πιστεύει ότι o CIO (Chief Information Officer) είναι καλά εφοδιασμένος (προικισμένος) για να οδηγήσει στην ψηφιακή μεταμόρφωση, δεν είναι ακόμη πλήρως σε θέση να αλλάξει τις δραστηριότητες εκείνες που είναι κριτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η βελτιστοποίηση των σημαντικών διαδικασιών για την επιχείρηση βαθμολογείται από αυτούς τους επιχειρηματίες ως η Νο1 δραστηριότητα που έχει τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Όμως, οι CIOs αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το αλλάξουν. Μόνον το 9% πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη σε αυτό τον τομέα.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη ευκαιρία για τον CIO να δώσει μορφή στην ψηφιακή στρατηγική και την ανάπτυξη της εταιρίας, εάν του δοθούν επιπλέον δυνατότητες από την επιχείρηση. Τα τοπ τρία χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CIO σύμφωνα με τους ηγετικούς επιχειρηματίες είναι:
- να διαθέτει εμπειρία στο μάρκετινγκ
- να έχει τεχνολογική τεχνογνωσία, και
- να διαθέτει τεχνογνωσία στη βελτιστοποίηση κριτικής σημασίας διαδικασιών για την επιχείρηση.
Παρ” όλα αυτά, ελάχιστοι από τους ερωτηθέντες είπα ότι ο CIO είχε τα εφόδια για να αλλάξει τα αντίστοιχα σημεία μιας επιτυχημένης ψηφιακής στρατηγικής, όπως προσέλκυση πελατών (μόνον το 13%) και αλυσίδα παροχής (μόνον το 14%).
Οι πρόσφατες διεργασίες ψηφιακής μεταμόρφωσης καθοδηγούνται είτε από τον CTO είτε από τον CIO (43%), ενώ τρίτος έρχεται ο CEO (30%). Όμως, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον CIO, ηγούνται των επιχειρήσεων μόνον κατά 21%. Επιπλέον, λιγότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση είπαν ότι στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε και ο CIO.
Ο Ίαν Γουίνχαμ, CIO και CFO της Ricoh Europe PLC, είπε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμα στον ψηφιακό μεσαίωνα και μέχρι τώρα είναι ανέτοιμες να οδηγήσουν στην ψηφιακή μεταμόρφωσή τους. Για μία περίοδο, όταν αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αλλαγή λόγω τεχνολογίες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορέσουν να ακολουθήσουν γρήγορα τις νέες απαιτήσεις των πελατών, τις οικονομικές συνθήκες και να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για να ικανοποιηθούν οι προκλήσεις που φέρνει μια τέτοια αλλαγή, η διοίκηση του ΙΤ δεν θα πρέπει να έχει απλά έναν υποστηρικτικό ρόλο, αλλά οι CIOs πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να επηρεάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα, την επικοινωνία με τον πελάτη και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Ξεκινώντας με τις σημαντικές για την επιχείρηση διαδικασίες – τη Νο 1 δραστηριότητα που επηρεάζει την επιχειρηματική ανάπτυξη – οι CIOs μπορούν να συνδυάσουν την τεχνολογική τεχνογνωσία με την εμπορική διορατικότητα για να επανεξετάσουν και να αλλάξουν τους παραδοσιακούς τρόπους που λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Με τη σειρά της, αυτή η κίνηση θα αποφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία στα κόστη. Η επιχείρηση θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι θα προχωρήσει με ένα πιο παραγωγικό και ευκίνητο εργασιακό μοντέλο, όπου η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εργαζομένων ενιχύεται και ανταποκρίνονται πολύ καλύτερη στις ανάγκες των πελατών. Μακροπρόθεσμα, με αυτά τα γερά θεμέλια, o CIO μπορεί να επικεντρωθεί στους κύριους τομείς της επιχείρησης και να οδηγήσει με επιτυχία την εταιρία σε ένα λαμπρό ψηφιακό μέλλον».
* Η έρευνα έγινε από την εταιρία Coleman Parkes Research, Μάιος-Ιούνιο 2013
Leave a Reply