Θα σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επισκευή μηχανών; Μία τέτοια εξέλιξη είναι σημαντική για την επιχειρήσή σας ή είναι απλά κινδυνολογία; Προς το παρών, η απάντηση είναι ότι προσπαθούν πάρα πολύ. Τι θα συμβεί; Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποια χημικά που υπάρχουν στα μηχανολογικά μέρη μιας μηχανής θα μπορούσαν να απαγορευτούν ή να περιοριστεί κατά πολύ η χρήση τους. Και αυτό γιατί θεωρούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών ως ουσίες υψηλού κινδύνου (SVHC).
Κάτω από κανονικές συνθήκες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ασφαλέστερα χημικά για να αντικαταστήσουν τα SVHC μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια, όταν ξεκινά να μειώνεται το στοκ των επικίνδυνων υλικών. Αυτό αποτελεί τον πυρήνα της νομοθεσίας REACH (the Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals). Και δεν επιτυγχάνεται εύκολα για τα μηχανολογικά μέρη.
Και γιατί αυτό δεν συμβαίνει; Για τα ανταλλακτικά, η αντικατάσταση σημαίνει ότι τα εξαρτήματα πρέπει να επανασχεδιάζονται κάθε φορά που μπαίνει στον κανονισμό μία νέα ουσία. Και αυτό δεν είναι πάντα ούτε τεχνικά δυνατό ούτε οικονομικό – αντίθετα, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.
Όποτε ο λιθογράφος αγοράσει ένα εξάρτημα, συνήθως υπάρχει μία εγγύηση για το χρόνο ζωής του εξαρτήματος. Και είναι λογικό ότι ο κάθε αγοραστής περιμένει μακρόχρονη εγγύηση, όταν μάλιστα πρόκειται για ακριβά μηχανήματα. Για να ικανοποιούνται τα λογικά αιτήματα των αγοραστών, οι κατασκευαστές μηχανημάτων θα κατασκευάζουν έναν επαρκή αριθμό ανταλλακτικών, ώστε να καλύπτεται η εκτενής χρονική περίοδος ζωής του μηχανήματος.
Η διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών φέρει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, μιας και αυτό δικαιολογεί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος και αποτρέπει τη δημιουργία αποβλήτων νωρίτερα από ό, τι είναι απαραίτητο, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο των στόχων της πολιτικής αποτελεσματικότητας πόρων της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και της ιεράρχησης των αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς είναι δυνατόν να επιλυθεί αυτό το ζήτημα ώστε να ικανοποιήσει τους περιορισμούς του κανονισμού REACH για την προστασία της κοινωνίας αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη που συνδέονται με την παροχή των ανταλλακτικών; Είναι παράλογο να περιμένουμε τον κατασκευαστή να διαθέσει το απόθεμα των ανταλλακτικών που έχει και να αναπτύξει ένα κατάλληλο αντικαταστάτη μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν εν δυνάμει εφαρμόσιμα συστήματα που μπορούν να προσαρμοστούν; Έχουν γίνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος σε άλλες οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείνεται οι ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόζουν την «επισκευή ως παραγώμενη αρχή» κάθε φορά που μία ουσία πρόκειται να εγκριθεί για χρήση ή να περιοριστεί.
Η Οδηγία Περιορισμού Επικίνδυνων Ουσιών (RoHS), που σχετίζεται με τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και η Οδηγία Τέλους Ζωής Οχημάτων, ήδη επιτρέπουν μία τέτοια αρχή μέσω χαλάρωσης των αυστηρών κανονισμών που αφορούν στα SVCH για ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται σε σέρβις, συντήρηση και επισκευές μηχανημάτων που υπάρχουν ήδη στην αγορά πριν την έναρξη ισχύος του κάθε νέου περιορισμού ουσιών.
Μέσα από διάφορες επαγγελματικές ενώσεις, έχει ενθαρρυνθεί η υποστήριξη αυτής της αρχής. Όμως, όπως συμβαίνει πάντα, η μεγαλύτερη υποστήριξη που δίνεται οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση των θεμάτων της βιομηχανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, οι λιθογράφοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους προμηθευτές των μηχανημάτων τους ώστε να προωθηθεί αυτή η αρχή μέσα από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, και να δωθεί μία λογική λύση στο πρόβλημα.
Αν δεν επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, το κόστος των μηχανημάτων αλλά και ο χρόνος αδράνειάς τους θα αυξηθούν. Αυτό θα δημιουργήσει ένα άλλο εμπόδιο στο εμπόριο, κυρίως όταν ανταγωνίζονται με λιθογράφους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Fespa
Leave a Reply