Το 2014 ήταν ένας κρίσιμος χρόνος για την CtP παραγωγή: η καταγραφή processless τσίγκων άλλαξε ταχύτητα, αφού και οι τρεις σημαντικότεροι κατασκευαστές τσίγκων ανέφεραν ουσιαστική πρόοδο στην αγορά.
Οι processless τσίγκοι έχουν οικονομικό και περιβαλλοντικό νόημα, γιατί απλά γίνεται η καταγραφή επάνω στον τσίγκο και το επόμενο βήμα είναι να μπει ο τσίγκος στο πιεστήριο. Δεν υπάρχουν κόστη για την ρήψη των χημικών ούτε θέματα για το τι θα γίνουν τα υγρά απόβλητα, κι έτσι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στη χρήση και την παραγωγή νερού και στην κατανάλωση ενέργειας. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι εξοικονομείται χρόνος στην παραγωγή τσίγκων. Μάλιστα, η νεώτερη γενιά επιτυγχάνει και πολύ καλά αποτελέσματα στο πιεστήριο.
Η αγορά διαθέτει πλέον μία επιλογή τριών εξαιρετικών direct on press τσίγκων, και οι λιθογράφοι δεν έχουν καμία δικαιολογία πια να μην κάνουν την αλλαγή σε αυτόν τον τρόπο δουλειάς. Μπορεί αυτοί οι τσίγκοι να μην είναι ακριβώς τόσο εύκολοι στην εξαγωγή τους όσο μία σελίδα στον εκτυπωτή του γραφείου σας, όμως το μόνο που χρειάζεται είναι ένας θερμικός εικονοθέτης τσίγκων που να καταγράφει στα 800 με 850 νανόμετρα. Η ευκολία, η εξοικονόμιση σε κόστος και οι βελτιώσεις στην παραγωγή είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι λιθογράφοι ακολουθούν την διαδικασία καταγραφής τσίγκων χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.
Και οι τρεις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες τσίγκων ισχυρίζονται πως είναι ηγέτες στην αγορά. Η Agfa είναι σ” αυτόν τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια, με περισσότερες από 10.000 εγκαταστάσεις και το πρόσφατα λανσαρισμένο νέο Azura TE, ένας direct on press τσίγκο για τιράζ πάνω των 75.000 αντιτύπων. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες εγκαταστάσεις της Agfa αφορούν στους offline τσίγκους χωρίς χημικά Azura. Το μόνο που χρειάζονται είναι μία ξεκαθαρή μονάδα προτού ετοιμαστεί για το πιεστήριο, αντί να καταγραφή ο τσίγκος απευθείας πάνω στο πιεστήριο.
Η Fujifilm έχει 3.000 εργοστάσια παγκοσμίως που τυπώνουν με τον τσίγκο PRO-T και δηλώνει συνεχή αύξηση του αριθμού των πελατών της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας «είναι ασφαλές να πούμε ότι ο PRO-T εξακολουθεί να είναι ο Νο1 processless τσίγκος στην αγορά με μεγάλο προβάδισμα». Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία ο τσίγκος Sonora της Kodak κατακτά τον κόσμο των εκτυπώσεων και τη μεγάλη εγκατεστηρμένη βάση πελατών της Agfa, πολλοί εκ των οποίων υιοθετούν το Azura TE.
Από τους τοπ τρεις, η Kodak φαίνεται πιο πρόθυμοι να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα των εγκαταστάσεων, ενώ πέρυσι τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι 1000 πελάτες της χρησιμοποιούσαν τους processless τσίγκους Sonora. Στις αρχές της χρονιάς, η Kodak δήλωσε ότι πάνω από 1800 εταιρίες χρησιμοποιούν τον τσίγκο και ότι αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως. Πέρυσι, η βάση των αμερικανών πελατών αυξήθηκε κατά 400% και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή κατά 200%, αφού νέοι πελάτες επενδύουν σε Sonora αλλά και ήδη πελάτες αλλάζουν από το Kodak Thermal Direct.
Η Kodak επενδύει σε νέο εργοστάσιο, αφού αναμένει ότι το 2015 θα έχει μεγάλη ανάπτυξη στην εγκατεστημένη βάση της. Σρην Ασία η εταιρία έχει περισσότερους από 200 πελάτες και έχει αναβαθμίσει το εργοστάσιό της στην Xiamen (Κίνα). Στη Λατινική Αμερική, οι τσίγκοι Sonora News κατέχουν το 35% των πωλήσεων σε τσίγκους Kodak.
Το 2015 θα είναι ο χρόνος των processless τσίγκων. Περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη των κλασσικών θερμικών τσίγκων, αφού όλο και περισσότεροι λιθογράφουν γίνονται processless. Δεν μπορεί παρά να βελτιωθεί η ήδη θετική περιβαλλοντική επιρροή της εκτύπωσης.
Πηγή: Fespa
Leave a Reply