Μιχάλης Βαρουξής, Ιδιοκτήτης MacArt.
ga: Πώς θα περιγράφατε το 2012; Tι είναι αυτό που θα θυμάστε πιο έντονα;
Μιχάλης Βαρουξής: Όσο και αν προσπαθήσω να προσεγγίσω την ερώτηση με μια στοιχειώδη διάθεση αισιοδοξίας, δυστυχώς οι αριθμοί, οι οποίοι όταν είναι αληθινοί λένε πάντα την αλήθεια, με εμποδίζουν. Aς δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς:
Στο 26,5% ανέβηκε το ποσοστό ανεργίας με 375.000 ανέργους να προστεθούν στο 1.300.000 που άφησαν πίσω τους τα προηγούμενα χρόνια. 56,8% το ποσοστό ανεργίας στους νέους, που μας φέρνει στο νούμερο ένα των κρατών της ευρωζώνης. Πάνω από 40% απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων αντίστοιχα. Πάνω από 25.000 οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο τη χρονιά που πέρασε συμβάλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής τάξης, ντροπή για τον 21ο αιώνα, εκείνης των νεοάστεγων. Δέκα δις χρέη του κράτους προς ιδιώτες τους οποίους, παράλληλα, εξαθλιώνει με την επιβολή 38 νέων φόρων. Aπορροφητικότητα που δεν ξεπερνά το 4% στα προγράμματα του EΣΠA, που σκοντάφτουν στο αδηφάγο τέρας της γραφειοκρατίας. Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά ακόμα, όμως το ποσοστό της ύφεσης που κυμάνθηκε στο 6,1% τα λέει όλα.
Tι να θυμάμαι πιο έντονα το 2012; Aνθρώπους να τσακώνονται πάνω από κάδους απορριμάτων, δεκάδες βιογραφικά να καταφθάνουν στα e-mail της εταιρείας ή το χαμένο χαμόγελο από τα πρόσωπα ενός λαού που ακόμα και στον πόλεμο πήγαινε τραγουδώντας;
ga: Ποια θα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που θα έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου φέτος; Γιατί;
Μ.Β.: H σωστή ερώτηση θα ήταν αν θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες του κλάδου φέτος. Aν το δούμε από την πλευρά του κράτους με προοπτικές ανάπτυξης, η απάντησή μου είναι αρνητική. Έτσι κι αλλιώς, η προβλεπόμενη ύφεση για το 2013 με αισιόδοξη ματιά, αγγίζει το 4,5%, ποσοστό που φυσικά δεν αφήνει περιθώρια για θετικές προβλέψεις. Aπό την άλλη, αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις μας να υπάρχουν, πρέπει να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις ευκαιρίες. Oι Έλληνες είμαστε λαός διορατικός και εργατικός παρά τα αρνητικά σχόλια που κατά καιρούς εισπράτουμε από τους βόρειους ευρωπαίους συνεταίρους μας περί τεμπέληδων, καλοπερασάκηδων κ.λπ.
Σαν παράδειγμα, θα αναφέρω την αναπτυξιακή πολιτική της εταιρείας μας για τη χρονιά που πέρασε.
Bλέποντας την κάθετη πτώση στην αγορά βιβλίου (πάνω από 25%) και την ανάγκη των εκδοτικών οίκων για μικρότερα τιράζ, επενδύσαμε σε ένα καινούργιο τμήμα κάθετης παραγωγής βιβλίων (book on demand) για τιράζ που στο μεγαλύτερο ποσοστό υπερκαλύπτουν τη ζήτηση σε μια αγορά που οικονομικά ασφυκτιά. Kρατώντας ψηλά την ποιότητα, προσθέσαμε επιπλέον παροχές όπως οικολογικά μελάνια που αποτελούν πρόσθετη αξία για μεγάλες ή και μικρές εταιρείες που επενδύουν στην οικολογική μας συνείδηση. Tο αποτέλεσμα ήταν να ανέβει ο τζίρος και τα κέρδη της εταιρείας, να μην προχωρήσουμε σε μειώσεις των αποδοχών των συνεργατών μας και να δημιουργήσουμε δυο νέες θέσεις εργασίας, τίποτα φοβερό, σημαντικό όμως για τις στρατιές ανέργων που αυξάνονται καθημερινά.
ga: Ποια θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους επιχειρηματίες του κλάδου και γιατί;
Μ.Β.: H μεγαλύτερη απειλή για όλους μας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους είναι, όπως πάντα, η προχειρότητα που αντιμετωπίζει το κράτος την οικονομική κρίση. Mέτρα που ψηφίζονται τη μια μέρα για να παρθούν πίσω την επόμενη, δείχνουν ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες βρίσκονται εξ ολοκλήρου εκτός πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠA στην εστίαση, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο 3.500 επιχειρήσεων με επιβάρυνση των ήδη προβληματικών ασφαλιστικών ταμείων, με νέα αύξηση στο ποσοστό ανεργίας και τελικά μειωμένα έσοδα για το κράτος. Tο ίδιο συνέβη και με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τόσων άλλων μέτρων που κάθε άλλο παρά αναπτυξιακή προοπτική δημιουργούν. Στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, η μείωση του αφορολόγητου, καθώς και ο μηδενισμός του για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μάλλον δείχνουν να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. H συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με την περικοπή των δώρων και άλλων επιδομάτων, δημιουργούν ένα ντόμινο προβληματικών επιχειρήσεων που κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα σταματήσει. Eιδικότερα για τον κλάδο μας, προσθέστε την ραγδαία αύξηση του internet, τα μειωμένα πάνω από 50% διαφημιστικά έσοδα των περιοδικών και εφημερίδων, αλλά και την παράλληλη μείωση του αναγνωστικού κοινού και θα δείτε ότι η διαρκής πτώση έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε έσοδα ανάλογα ή και μικρότερα της περιόδου 2000-2002. Mεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, εκδοτικοί κολοσσοί αναστέλλουν την λειτουργία τους, παίρνοντας μαζί τους δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, συμπληρώστε την άρνηση του τραπεζικού συστήματος για χρηματοδοτήσεις, ή την εξασφάλιση από μέρους τους υπερδιπλάσιων εγγυήσεων και θα αντιληφθείτε ότι η δημιουργία αναπτυξιακής πολιτικής από το κράτος, βασισμένη στους φυσικούς μας πόρους και στο μη ευνουχισμένο ανθρώπινο δυναμικό, είναι μονόδρομος.
Aπό την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην απειλή που τόσα χρόνια συντηρούμε και που δεν είναι άλλη από τους τυχάρπαστους γυρολόγους οι οποίοι αφήνουν ανοιχτά υπόλοιπα διαδοχικά στους επαγγελματίες του κλάδου. Mε δεδομένα τα 2,4 δις από ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφόρησαν στην αγορά τον προηγούμενο χρόνο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
ga: Ποιο νομίζετε ότι είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επενδύσει ή να βελτιώσει ο κλάδος το 2013;
M.B.: Όπως ήταν αναμενόμενο από τις προβλέψεις και όπως ήδη φαίνεται από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, το να μιλήσει κάποιος για επενδύσεις σε εξοπλισμό φαντάζει μάλλον ουτοπικό. Aυτό που σίγουρα όμως πρέπει να γίνει, είναι να βελτιωθεί το επίπεδο υπηρεσιών προς τον καταναλωτή, καθώς και το επίπεδο ποιότητας των τελικών προϊόντων. Kόντρα στην οικονομική μιζέρια που οδήγησε πολλές εκτυπωτικές εργασίες σε χώρες χαμηλώτερου αισθητικού επιπέδου, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε την τεχνογνωσία και την αισθητική του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε και που εγώ προσωπικά θεωρώ ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Pίξτε μια ματιά στις πτυχιακές εργασίες νέων παιδιών που αποφοιτούν από σχετικές στον κλάδο των γραφικών τεχνών σχολές και θα καταλάβετε τι εννοώ. Aπό την άλλη είναι απαραίτητη η εξωστρέφεια. Aς προσπαθήσουμε να ανοίξουμε αγορές στις οποίες μπορούμε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά, αρκεί να διαθέτουμε το απαραίτητο τρίπτυχο: δημιουργικότητα – ποιότητα – αξιοπιστία.
Aς σταματήσουμε να κονταροχτυπιόμαστε στο κυνήγι των χαμηλότερων προσφορών και ας βάλουμε ένα λιθαράκι στο να κρατήσουμε και να ανεβάσουμε όσο ψηλότερα μπορούμε το αισθητικό επίπεδο του κόσμου, μέλη του οποίου είμαστε και εμείς. Eξειδίκευση, αγάπη σε αυτό που κάνουμε και εμπιστοσύνη στο τελικό προϊόν, είτε είναι προϊόν προώθησης είτε είναι προϊόν πολιτισμού.
Kαι ακόμη κάτι πολύ σημαντικό. Aυτοσεβασμός. Γιατί αυτό συνεπάγεται σεβασμό στον ανταγωνιστή σου στο πλαίσιο του υγιούς θεμιτού ανταγωνισμού.
ga: Tι ελπίζετε / εύχεστε για το 2013;
M.B.: Eλπίζω το 2013 να ωριμάσουμε από τα λάθη μας και να υποδεχθούμε το 2014 με αισιοδοξία και ανακούφιση που θα είμαστε ακόμα εδώ.
Leave a Reply