Τα κομποστοποιήσιμα πλαστικοποιημένα κουτιά προσφέρουν λύση στους κανονισμούς για τα απόβλητα.
Το 2014 πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μια νέα οδηγία για τις συσκευασίες από την Ε.Ε., η οποία θα φέρει την ευθύνη ώστε να διασφαλιστεί ότι «η συσκευασία δεν είναι υπερβολική για τον επιδιωκόμενο σκοπό και είναι κατάλληλη για ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας ή λιπασματοποίηση» για τους παραγωγούς συσκευασιών. Η έμφαση δίνεται στην εφαρμογή της ελάχιστοποίησης και ανάκτησης απορριμμάτων στο στάδιο του σχεδιασμού μιας συσκευασίας ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα πόρων αλλά και η προστασία των προϊόντων.
Η Eurostat ισχυρίζεται ότι τα απορρίμματα πλαστικών από υλικά συσκευασίας στην Ε.Ε.15 αυξήθηξε από 9,9 τόννους το 1998 σε 13,1 εκατομμύρια τόννους το 2008, αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση από 17,9% σε 21,6%. Από αυτά, το 40% των αστικών απορριμμάτων πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, το 20% αποτεφρώνονται, το 23% ανακυκλώνονται και το 17% γίνεται λίπασμα.
Από αυτό το 40% των αστικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, 20% αποτεφρώνονται, 23% ανακυκλωμένο και 17% λίπασμα.
Η συσκευασία ανακυκλώνεται εάν συλλεγεί, μεταφερθεί και καθαριστεί χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και λιγότερους πόρους από ό,τι εάν χρησιμοποιηθεί για την κατασεκυή παρθένων πρώτων υλών. Η ανακώκλωση συσκευασιών από λεπτά στρώματα ανάμικτων υλικών ή από πλαστικό φιλμ είναι πολύ δύσκολη. Έχουν αναπτυχθεί κάποιες τεχνολογικές διαδικασίες, αλλά αποτελούν περιορισμένους πόρους – κάτι που σημαίνει ότι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι ρήψης πλαστικοποιημένων συσκευασιών εξακολουθεί να αποτεφρώνεται. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να πάρει κάποια ενεργειακή αξία από αυτό το είδος συσκευασίας, ακόμα και αν ουσιαστικά η καύση των υλικών γίνεται από μία πεπερασμένη πηγή πρώτων υλών.
Η Innovia Films και η Sappi Fine Paper Europe αναγνωρίζουν ότι οι καλύτερες end-of-life επιλογές για τις εύκαμπτες πλαστικοποιήσεις είναι είτε η βιομηχανική/οικιακή κομποστοποίηση ή η αναερόβια χώνευση που μετατρέπει τα απορρίμματα σε χρήσιμη πηγή ενέργειας. Συνειδητοποίησαν ότι συνδυάζοντας τα δικά τους κομποστοποιήσιμα υλικά, το NatureFlex της Innovia Films και το Algro Nature της Sappi, θα μπορούσαν προσφέρουν στη βιομηχανία της συσκευασίας μία εναλλακτική, συνδυάζοντας τις κλασικές τεχνικές προδιαγραφές με την ανάλογη απόδοση των συσκευασιών.
Ο Αντουάν ντε Φορτόν, διευθυντής ανάπτυξης της Sappi, ισχυρίζεται ότι «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποίησαν ότι η οικιακή κοστομποποίηση είναι μία βιώσιμη ευκαιρία για διαχείριση κάποιων οικιακών αποβλήτων. Τα κουτιά που φτιάχνονται από κομποστοποιημένες συσκευασίες, όπως αυτές της Innovia Films και της Sappi, κάνουν ακόμα ευκολότερη αυτή τη δουλειά».
Το NatureFlex όπως και το Algro Nature κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πηγές και ξύλο προερχόμενο από ανανεώσιμα δάση (δάση που μεγαλώνουν για την εκμετάλλευση των δέντρων). Αυτά τα προϊόντα με βάση τη σελουλόζη έχουν δοκιμαστεί πλήρως και έχουν πιστοποιηθεί ως κομποστοποιήσιμα για οικιακά και βιομηχανικά περιβάλλονται από την Vinçotte (πιστοποίηση OK Compost Home) και την πιστοποίηση DIN E13432 από την DIN CERTCO. Επιπλέον, έχουν πάρει έγκριση για να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Η Innovia Films προσφέρει μια σειρά φιλμ εύκαμπτων συσκευασιών, το NatureFlex, που παρέχει ένα φράγμα υγρασίας, προσαρμόσιμο ώστε να πληροί τις απαιτήσεις του προϊόντος που πρόκειται να συσκευαστεί αλλά και να εμποδίζει τα αέρια. Αυτή η σειρά προσφέρει επίσης επαυξημένες δυνατότητες εκτύπωσης και επεξεργασίας αλλά και μεγάλη αξιοπιστία στη στεγανοποίηση. Η εγγενής αντιστατική και θερμική σταθερότητά της βοηθά τη διαδικασία πλαστικοποίησης στα χαρτιά εύκαμπτης συσκευασίας της Sappi και σε άλλα βιοπολυμερή για πιο σύνθετες πλαστικοποιημένες δομές.
Η Sappi Fine Paper Europe χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της για την κατασκευή χαρτιών για εύκαμπτη συσκευασία ώστε να γίνει ο πρώτος και μοναδικός παραγωγός χαρτιού που προσφέρει κομποστοποιήσιμα χαρτιά συσκευασίας για οικιακή χρήση. Το Algro Nature είναι ένα επικαλυμμένο από τη μία πλευρά γιαλυστερό χαρτί και το Leine Nature είναι το μη επιχερισμένο αντίστοιχο χαρτί. Και τα δύο προσφέρουν το πλεονέκτημα χρήσης επικάλυψης με συστατικά που έχουν φυτική βάση αντί των κλασικών χαρτιών ή των υλικών με βάση τα έλαια. Αυτό μειώνει την επιβάρυνση που δημιουργούν τα χαρτιά στο περιβάλλον αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτά τα χαρτιά διατίθονται σε βάρη από 40γρ. έως 80 γρ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως περιτυλίγματα ζαχαροπλαστείων ή σνακ, σακουλάκια για σούπες, σακουλάκια για ζάχαρη, φαρμακευτικά φακελάκια κ.α. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν αυτά τα χαρτιά θα πληρούν και την Οδηγία για τις Συσκευασίες της Ε.Ε., η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2014.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα τεχνικά δοκιμασμένα προϊόντα, η Innovia Films και η Sappi ξεκίνησαν να αναπτύσσουν γείγματα κουτιών για να δείξουν στους τελικούς χρήστες τροφίμων, ζαχαροπολαστικής και οικιακών προϊόντων και προϊόντων ατομικής φροντίδας τι είναι πλέον εφικτό. H πρώτη συσκευασία των εταιριών ήταν μία stand-up θήκη, η οποία κέρδισε το ενδιαφέρον στις διάφορες εκθέσεις που είχε παρουσιαστεί. Εξελίσσοντας αυτό το κόνσεπτ, δημιουργήθηκε μία νέα επιλογή από κουτιά, η οποία παρουσίασε ποικιλία σε εφαρμογές και σχήματα, ενώ παράλληλα ήταν μία βιώσιμη αντικατάσταση για τις πλαστικοποιήσεις με βάση την πολυολεφίνη.
Ο Μαρκ Χάντερ Πέρβις, διευθυντής της Opus21 Digital, επιβεβαιώνει: «ήταν πολύ εύκολο για μας να τυπώσουμε επάνω σε αυτό το υλικό, αλλά και να σφραγίσουμε με θερμότητα και να του δώσουμε το σχήμα θήκης, σακούλας και flow wrap κουτιού».
Ο Πολ Μπάρκετ, product manager της Innovia Films είπε: «Ο συνδυασμός αυτών των φυσικών υλικών παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις φραγμού της κάθε προϊόντικής ομάδας που αντιπροσωπεύεται από τις εξής κατηγορίες: καφετέριες, σνακ μπαρ και μονές συσκευασίες ποτών. Σε πραγματικές εφαρμογές αυτή η συσκευασία θα διευκόλυνε τη ρήψη του περιεχομένου με τη συσκευασία είτε στο σπίτι είτε σε βιοηχανικό περιβάλλον».
Leave a Reply